środa, 28 października 2015

Candy apples

1


Candy apples czyli słodkie, cukierkowe jabłka, bardzo popularne w Anglii i Ameryce. Przygotowywane głównie jesienią na różnego rodzaju festyny i Halloween. Jabłka nabite na kijki zanurza się w gorącym karmelu, który stygnąc tworzy kruchą i chrupiącą skorupę cukrową. Zjedzenie takiego jabłka nie jest łatwe i zajmuje trochę czasu, ale na pewno spodoba się tym wszystkim, którzy lubią gryźć twarde cukierki. Polecam. 

Candy apples

Składniki:
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki płynnej glukozy
1/4 łyżeczki czerwonego barwnika 
4 jabłka

W małym garnku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki (oprócz jabłek), wymieszać i podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. W garnku umieścić termometr cukierniczy, zwiększyć ogień na prawie najwyższy i nie mieszając ani razu gotować przez 20-25 minut, aż temperatura na termometrze osiągnie 150°C (hard crack). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i odstawić na 2 minuty. Z jabłek usunąć ogonki. W ich miejscu umieścić kijki lub patyczki i jednym ruchem zanurzyć jabłka w karmelu. Delikatnie odłożyć na papier i zostawić do czasu, aż całość stwardnieje i wystgnie. 

1 komentarz:

  1. ale czad! nigdy nie jadłam czegoś podobnego, koniecznie muszę spróbować ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń