czwartek, 21 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

2


Sezon na rabarbar wciąż trwa więc nie mogłam powstrzymać się przed przygotowaniem ciasta, oczywiście z nim w roli głównej. Pięknie rośnie i jest puszyste. Ciasto niestety jest dosyć czasochłonne ale nie napracujemy się nad nim ponieważ wszystko samo rośnie w misce i w blaszce. Przygotowane jest troszkę inną metodą niż większość ciast drożdżowych a mianowicie najpierw przygotowujemy płynną mieszankę, odstawiamy do spienienia, dodajemy mąkę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Ale więcej szczegółów w przepisie. Polecam.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
200 g masła
4 jajka
8 g suszonych drożdży
 4 szklanki mąki pszennej

Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła

Dodatkowo:
rabarbar
lukier

Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w misce i rozetrzeć między palcami aż powstanie kruszonka. 

Ciasto: prostokątną blachę o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier, masło i podgrzać na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się. Przelać do miski i zmiksować z jajkami ( masa nie może być za ciepła, ponieważ jajka zetną się w niej. Dodać drożdże, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny aby masa spieniła się i zgęstniała. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( około 15 minut ). Ciasto przełożyć do blachy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać kruszonką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przy otwartych drzwiczkach przez 20 minut. Po tym czasie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez 30-45 minut aż wierzch zrumieni się a patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ostudzić i polać lukrem.  

2 komentarze:

  1. Ależ wspaniale wysokie, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasta drożdżowe a to z rabarbarem było bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń