Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
200 g masła
4 jajka
8 g suszonych drożdży
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
200 g masła
4 jajka
8 g suszonych drożdży
4 szklanki mąki pszennej
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła
Dodatkowo:
rabarbar
lukier
Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w misce i rozetrzeć między palcami aż powstanie kruszonka.
Ciasto: prostokątną blachę o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier, masło i podgrzać na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się. Przelać do miski i zmiksować z jajkami ( masa nie może być za ciepła, ponieważ jajka zetną się w niej. Dodać drożdże, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny aby masa spieniła się i zgęstniała. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( około 15 minut ). Ciasto przełożyć do blachy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać kruszonką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przy otwartych drzwiczkach przez 20 minut. Po tym czasie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez 30-45 minut aż wierzch zrumieni się a patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ostudzić i polać lukrem.
50 g cukru
50 g masła
Dodatkowo:
rabarbar
lukier
Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w misce i rozetrzeć między palcami aż powstanie kruszonka.
Ciasto: prostokątną blachę o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier, masło i podgrzać na małym ogniu aż wszystkie składniki połączą się. Przelać do miski i zmiksować z jajkami ( masa nie może być za ciepła, ponieważ jajka zetną się w niej. Dodać drożdże, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny aby masa spieniła się i zgęstniała. Po tym czasie dodać przesianą mąkę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( około 15 minut ). Ciasto przełożyć do blachy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać kruszonką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przy otwartych drzwiczkach przez 20 minut. Po tym czasie zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez 30-45 minut aż wierzch zrumieni się a patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ostudzić i polać lukrem.
Ależ wspaniale wysokie, musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta drożdżowe a to z rabarbarem było bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń