czwartek, 7 sierpnia 2014

Muszle z mozzarellą w sosie pomidorowym

1


Muszle z mozzarellą w sosie pomidorowym

Nadzienie: 
15 muszli makaronowych conchiglioni 
1/2 kulki sera mozzarella
150 g serka ricotta
2 pełne łyżki sera mascarpone
1/3 szklanki tartego parmezanu
1 białko

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów-400 g 
1/2 szklanki sosu pomidorowego
sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie

świeża bazylia
tarty parmezan do posypania

 Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. W misie wymieszać wszystkie składniki na farsz i nadziać nim ugotowane muszle. W drugiej misie wymieszać wszystkie składniki na sos pomidorowy ( duże kawałki pomidorów pokroić na mniejsze ), doprawić do smaku i przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć nadziane muszle, posypać tartym parmezanem i wstawić do piekarnika. Piec przez 25-30 minut aż sos zacznie bulgotać. Od razu podawać przybrane świeżą bazylią. 


1 komentarz:

  1. Wygląda fantastycznie! Lubię take smaki :)

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń