Bardzo smaczny i orzeźwiający sorbet malinowy. Idealny na upalne dni. Bardzo prosty w przygotowaniu i mniej kaloryczny niż tradycyjne kremowe i śmietankowe lody.
Sorbet malinowy
Składniki:
1 kg malin świeżych lub mrożonych
sok wyciśnięty z 2 cytryn
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
W garnuszku umieścić wodę i cukier. Cały czas mieszając zagotować do rozpuszczenia cukru. Następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut do lekkiego zgęstnienia. Odstawić i wystudzić. Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Do powstałego musu dodać sok z cytryny, przestudzony syrop cukrowy i wymieszać. Całość przelać do plastikowego pojemnika z zamknięciem i wstawić do zamrażalki na kilka godzin. Sorbet należy miksować przez pierwsze 3 godziny, mniej więcej co 30 minut aby nie utworzyły się kryształki lodu.
pyyyycha :)
OdpowiedzUsuń