niedziela, 24 sierpnia 2014

Sorbet malinowy

1


Bardzo smaczny i orzeźwiający sorbet malinowy. Idealny na upalne dni. Bardzo prosty w przygotowaniu i mniej kaloryczny niż tradycyjne kremowe i śmietankowe lody. 

Sorbet malinowy 

Składniki:

1 kg malin świeżych lub mrożonych
sok wyciśnięty z 2 cytryn
1 szklanka wody
1 szklanka cukru

W garnuszku umieścić wodę i cukier. Cały czas mieszając zagotować do rozpuszczenia cukru. Następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut do lekkiego zgęstnienia. Odstawić i wystudzić. Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek. Do powstałego musu dodać sok z cytryny, przestudzony syrop cukrowy i wymieszać. Całość przelać do plastikowego pojemnika z zamknięciem i wstawić do zamrażalki na kilka godzin. Sorbet należy miksować przez pierwsze 3 godziny, mniej więcej co 30 minut aby nie utworzyły się kryształki lodu.


1 komentarz: