Kremowy i aksamitny krem, idealny jako dodatek do wielu ciast i deserów. Maliny nadają mu świeżości i kwaskowatości. Ja swój curd przygotowałam z myślą o jutrzejszym deserze :)
Malinowy curd
Składniki:
250 g malin
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka
2 żółtka
70 g cukru
80 g masła
Maliny i cukier umieścić w garnuszku. Na małym ogniu gotować przez chwilę aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok. Następnie przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek i uzyskać malinowe puree. Przestudzone przelać z powrotem do garnuszka, dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać. Dodać masło i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do otrzymania gładkiego i gęstego kremu. Przestudzić, przelać do pojemniczka i wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni w zamkniętym opakowaniu.
źródło przepisu
Składniki:
250 g malin
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka
2 żółtka
70 g cukru
80 g masła
Maliny i cukier umieścić w garnuszku. Na małym ogniu gotować przez chwilę aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok. Następnie przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek i uzyskać malinowe puree. Przestudzone przelać z powrotem do garnuszka, dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać. Dodać masło i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do otrzymania gładkiego i gęstego kremu. Przestudzić, przelać do pojemniczka i wstawić do lodówki. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni w zamkniętym opakowaniu.
źródło przepisu
0 komentarze:
Prześlij komentarz