Takie ciasto pierwszy raz w życiu jadłam. Nawet nie wiem do jakiej kategorii ciast się zalicza. Jego konsystencja przypomina coś pomiędzy ciastem ucieranym, biszkoptowym i sernikiem. Bardzo wilgotne a zarazem puszyste. Idealne dla miłośników migdałów. Polecam
Ciasto migdałowe z ricottą
Składniki:
120 g masła
200 g drobnego cukru
nasionka z 1 laski wanilii
4 jajka-oddzielnie białka i żółtka
240 g zmielonych migdałów
300 g ricotty
60 g płatków migdałowych
cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W dużej misie zmiksować masło i 100 g cukru na jasną puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodać żółtka i wanilię. Następnie dodać zmielone migdały i ricottę. Całość krótko zmiksować do połączenia się składników. W osobnej misie ubić na sztywno białka, pod koniec dodając w kilku porcjach pozostałe 100 g cukru. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC. Piec około 60 min do złotego koloru.
0 komentarze:
Prześlij komentarz