wtorek, 26 sierpnia 2014

Gniazdka bezowe z frużeliną porzeczkową

1


Mój ulubiony deser czyli pyszne białe i chrupiące bezy. Najlepsze z bitą śmietaną i owocami. W tym przypadku z sosem owocowym czyli frużeliną porzeczkową. Idealne połączenie słodkich bez i kwaśnych porzeczek. Po prostu pycha. Na dodatek wyglądają bardzo efektownie. 

Gniazdka bezowe z frużeliną porzeczkową

Frużelina porzeczkowa:
250 g czerwonej porzeczki
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżką mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody

Obrane porzeczki umieścić w garnku i zasypać cukrem. Podgrzać na małym ogniu do momentu aż owoce puszczą sok a cukier rozpuści się. Dodać sok z cytryny i mąkę wymieszaną z wodą. Całość zagotować i zdjęć z palnika do wystudzenia. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.

Bezy:
4 białka 
szczypta soli
220 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Piekarnik włączyć i ustawić na 80 stopni z termoobiegiem. Białka ze szczyptą soli umieścić w dużej misce metalowej i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier i ubijać do powstania gładkiej i błyszczącej masy. Na sam koniec dodać sok z cytryny i ubijać jeszcze do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny między palcami. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową tylką np. 1M i wyciskać na papier. Najpierw utworzyć okrągły spód a następnie boki z pojedynczych okręgów.  Gotowe bezy wstawić do piekarnika na środkowy poziom i suszyć  w 80 stopniach przez 4-5 godzin. Po tym czasie bezy powinny być chrupiące wewnątrz i na zewnątrz.


Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki 36 %

1/2 szklanki cukru pudru

Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Gotową kremówkę przełożyć do gniazdek bezowych. Wierzch polać frużeliną porzeczkową. 

1 komentarz: