poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Torcik malinowy

4


Dwie warstwy biszkoptu kakaowego, przełożone galaretką malinową i serkiem malinowym. Całość bardzo lekka i delikatna. Idealny na weekendowe spotkanie w gronie rodziny. Polecam.

Torcik malinowy

Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 1/2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa malinowa:
2 opakowania malin
2 galaretki malinowe
600 ml wrzątku

Warstwa serowa:
250 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
700 g malinowego serka homogenizowanego
5 łyżeczek żelatyny
100 ml wrzątku

Dodatkowo:
owoce do dekoracji
kakao do oprószenia 

Biszkopt: w dużej misce ubić jajka z solą i cukrem na jasną puszystą masę. Dodać wodę z olejem i zmiksować. Na sam koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Gotowy biszkopt wystudzić a następnie przekroić na dwie równe części. Jedną z nich włożyć ponownie do tortownicy. 

Warstwa malinowa: galaretę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Bo zimnej galaretki dodać maliny. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na biszkopt w tortownicy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

Warstwa serowa: żelatynę rozpuścić we wrzątku. W dużej misie ubić kremówkę razem z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek malinowy ( oprócz 3 łyżek ) i zmiksować do połączenia się składników. Do ciepłej żelatyny dodać 3 łyżki serka malinowego, wymieszać i dodać do reszty masy serowej. Krótko zmiksować do ponownego połączenia się składników. Masę wylać na galaretkę, przykryć drugim biszkoptem i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.  Gotowy tort oprószyć kakao a na jego środku ułożyć owoce. Przed podaniem przechowywać w lodówce.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam maliny...Torcik musiał być pyszniutki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje :) ciasto dla prawdziwych smakoszy :) uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń