piątek, 8 sierpnia 2014

Tarta francuska z ricottą i pomidorami

4


Lekka i delikatna tarta która idealnie nadaję się na przystawkę. Spód z ciasta francuskiego. Nadzienie z serka, szczypiorku i pomidorów. Na pewno zachwyci smakiem i wyglądem każdego.

Tarta francuska z ricottą i pomidorami

Składniki:
paczka gotowego ciasta francuskiego
kilka pomidorów
500 g sera ricotta
pęczek szczypiorku
2 jajka
60 g tartego parmezanu
sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Okrągłą formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim. Nakryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami lub grochem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia. W tym czasie przygotować farsz: w misie wymieszać ser ricotta ze szczypiorkiem, jajkami, parmezanem, solą, pieprzem i wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów, lekko wciskając je w masę ( brzegi ciasta można przykryć folią aluminiową aby za mocno nie przypiekły się ). Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni C i wstawić do niego tarte. Piec przez 30 minut aż masa serowa zetnie się. Gotową udekorować szczypiorkiem i bazylią. 


4 komentarze: