Lekka tarta z pieczonym kremem porzeczkowym, bitą śmietaną i bezami. Całość polana kwaśną frużeliną porzeczkową. Ciekawe połączenie słodkich bez i kwaśnych porzeczek.
Tarta z kremem porzeczkowym, bitą śmietaną i bezami
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
115 g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki zimnego mleka
Nadzienie porzeczkowe:
250 g czerwonej porzeczki
1/2 szklanki cukru
5 jajek
200 ml śmietany kremówki 36 %
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki 36 %
małe bezy
frużelina porzeczkowa
Kruchy spód: wszystkie składniki umieścić w misie, szybko zagnieść ciasto i uformować w kulę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Dużą okrągłą formę nasmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie, lekko podsypując je mąką. Dno i boki blaszki wyłożyć ciastem i ponownie wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie blachę z ciastem nakryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 15 minut. Następnie usunąć obciążenie i dalej piec przez 5 minut.
Nadzienie porzeczkowe: porzeczki zasypać cukrem pudrem, postawić na palniku i zagotować. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia, przetrzeć przez sitko i odstawić do wystudzenia. Następnie puree z pozostałymi składnikami zmiksować na gładką i jednolitą masę. Odstawić na 30 minut jeżeli na powierzchni powstała pianka.
Na gorącą tarte wylać masę porzeczkową i dalej piec w 180 stopniach C przez 30 minut. Gotową przestudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie zimną kremówkę ubić na sztywno i rozsmarować na nadzieniu porzeczkowym. Na wierzchu ułożyć bezy i polać frużeliną porzeczkową.
Jeżeli smakuje tak, jak wygląda... Mniaaam!;)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco! Jestem pewna, że smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :) tarta była bardzo smaczna ale jednak jej wygląd najbardziej zachwycił gości :)
OdpowiedzUsuń