Orzechowiec należy do moich ulubionych ciast dlatego bardzo często go piekę i korzystam z jednego sprawdzonego przepisu. Tym razem postanowiłam wypróbować inny przepis który okazał się równie dobry. Nic dziwnego bo to ciasto jest po prostu obłędne.
Orzechowiec
Ciasto:
500 g mąki
3 jajka
200 g cukru
2 łyżki miodu
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Masa orzechowa:
300 g orzechów włoskich wyłuskanych
2 łyżki cukru
100 g masła
2 łyżki miodu
Krem:
100 g masła
2 budynie waniliowe
2 1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru
W misce umieścić mąkę, masło i proszek do pieczenia. W garnuszku rozpuścić cukier i miód, dodać jajka i wymieszać. Mieszankę dodać do mąki i zagnieść ciasto. Gotowe wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich wyłożyć równomiernie na dno dwóch blach o tej samej wielkości. Odstawić i przygotować masę orzechową: w garnuszku rozpuścić miód masło i cukier. Dodać posiekane orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszać. Masę równo wyłożyć tylko na jedno ciasto które znajduję się w blaszce. Obie blachy z ciastem piec w 200ºC bez termoobiegu przez 15 minut. Gotowe wyjąć, przestudzić i przygotować budyń. Dwie szklanki mleka wlać do garnka i zagotować. Do pozostałej ilości mleka dodać budyń, wymieszać i wlać do garnka z gotującym się mlekiem. Cały czas mieszać do momentu,aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Całkowicie wystudzić a następnie przełożyć do miski, dodać cukier, miękkie masło i ubić mikserem na puszysty i jednolity krem. Gotowym kremem przełożyć oba placki tak aby ten z warstwą orzechową był na górze. Wstawić do lodówki i odczekać dwa dni aż ciasto zmięknie.
świetny post :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Nigdy jeszcze nie piekłam, a w dzieciństwie to było moje ulubione ciasto z pobliskiej cukierni ;)
OdpowiedzUsuńSłodkie, orzechowe, pyszności :)
OdpowiedzUsuń