piątek, 22 sierpnia 2014

Lody malinowe z curdem malinowym

1


Bardzo prosty przepis na kremowe lody. Dodatek kremu malinowego ( curdu ) nadaje im delikatności  i aksamitności. Do ich przygotowania nie potrzebujemy maszynki do lodów i na dodatek wyglądają jak ze sklepu. 

Lody malinowe z curdem malinowym 

Składniki: 
250 g malin
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka
2 żółtka
70 g cukru
80 g masła
250 ml śmietany kremówki 36 %

Malinowy curd najlepiej przygotować dzień wcześniej. Maliny i cukier umieścić w garnuszku. Gotować przez chwilę na małym ogniu, aż cukier rozpuści się a owoce puszczą sok. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek i otrzymać malinowe puree. Przelać ponownie do garnuszka, dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać masło i zagotować, cały czas mieszając do czasu powstania gęstego i jednolitego kremu. Krem wystudzić, przelać do pojemniczka i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodać całą porcję malinowego curdu i krótko zmiksować na małych obrotach miksera. Masa za długo ubijana może się zważyć. Całość przelać do plastikowego pojemnika z zamknięciem i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Przed podaniem lody wyjąć wcześniej z zamrażarki, aby odrobinę zmiękły. 

1 komentarz: