Przepyszne babeczki z kwaśnym agrestem i słodką bezą. Cudownie pachną i smakują. Dosłownie na dwa kęsy. Na jednej babeczce na pewno nie poprzestaniecie. Sezon na agrest niebawem kończy się więc polecam upiec je jak najszybciej. U mnie w lodówce jeszcze trochę agrestu zostało więc powtórka na pewno będzie. Polecam.
Babeczki z agrestem i bezą
Ciasto:
125 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
1 jajko
120 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
36 sztuk agrestu
Beza:
2 białka
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto: masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach. Metalową formę na 12 babeczek wyłożyć papilotkami, Każdą foremkę napełnić ciastem a następnie ułożyć na nim agrest (po 3 kulki agrestu). Nakryć pianą z białek.
Beza: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi porcjami cukier. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować a następnie przełożyć na agrest. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec przez 30 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotowe wystudzić na kratce.
źródło przepisu
Beza: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi porcjami cukier. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować a następnie przełożyć na agrest. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piec przez 30 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotowe wystudzić na kratce.
źródło przepisu
Mniam, beza z agrestem to para doskonała :)
OdpowiedzUsuń