środa, 15 lipca 2015

Rolada kokosowa

1


Delikatne ciasto biszkoptowe z intensywnym kremem kokosowym. Rolada jest bardzo smaczna i delikatna. Rozpływa się w ustach. Jest  bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Zasmakuje każdemu kto lubi kokosowy smak. Polecam. 

Rolada kokosowa

Biszkopt:
3 duże jajka
50 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem kokosowy:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kokosowej 22%
1 łyka likieru Malibu
 3 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki wiórków kokosowych

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać w kilku porcjach cukier a następnie żółtka. Na koniec dodać mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Dużą prostokątną blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać na blachę, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC bez termoobiegu. Piec około 12 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt przełożyć na czystą lnianą ściereczkę, usunąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawić do wystudzenia. 

Krem kokosowy: wszystkie składniki umieścić w misie i krótko zmiksować do połączenia składników i powstania gęstego kremu. Wystudzony biszkopt rozwinąć, rozsmarować na nim krem i ponownie zwinąć w roladę, ale tym razem bez lnianej ściereczki. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


1 komentarz:

  1. Faktycznie yummy!
    Wygląda bardzo lekko i delikatnie :) Poza tym krem kokosowy.. To nie może być niedobre :)

    OdpowiedzUsuń