Kruche ciasto z serkiem mascarpone i jagodami. Kruche a zarazem wilgotne dzięki czemu nie rozsypuje się i można je ładnie pokroić. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na dodatek bardzo smaczne. Nie ma co tu dużo pisać. Najlepiej samemu upiec i przekonać się jak dobrze smakuje. Polecam
Kruche ciasto z serkiem mascarpone i jagodami
Ciasto:
550 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
3 jajka
Masa serowa:
250 g serka mascarpone
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
około 500 g jagód
Ciasto: w misie umieścić suche składniki razem z masłem. Rozetrzeć między palcami, aby składniki częściowo połączyły się ze sobą. Następnie dodać jajka i wyrobić na gładkie i plastyczne ciasto. Podzielić na dwie części: większą i mniejszą. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce. Większą część przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i rozwałkować. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i podpiec na złoto przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową: serek mascarpone, jajka oraz cukier puder umieścić w małej miseczce i krótko zmiksować do połączenia składników. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, rozsmarować na nim masę serową i posypać jagodami. Na nich umieścić mniejszą część ciasta, można zetrzeć na tarce lub porwać na małe kawałki. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec na złoto w 180ºC bez termoobiegu przez 30-40 minut. Gotowe wystudzić na kratce a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Poczęstowałabym się, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń