Przepyszny sernik na kruchym spodzie z dużą ilością brzoskwiń, pianki bezowej i kruszonki. Niestety składa się z kilku warstw przez co jest trochę pracochłonny, ale na szczęście każdą warstwę wykładamy na blachę, jedną na drugą i wstawiamy do piekarnika. Sernik wychodzi idealny. Bez zakalca i nierównego opadania. Polecam bardzo serdecznie.
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
3 łyżki cukru
250 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera
1 jajko
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru pudru
250 g masła
1 puszka brzoskwiń
Pianka bezowa:
5 białek
1 szklanka cukru
Kruche ciasto: wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić z nich ciasto. Podzielić na dwie części: mniejszą i większą. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą ilość ciasta przełożyć na blachę i wyrównać. Mniejszą odłożyć na później ( można schłodzić w lodówce). Masa serowa: masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodać budyń w proszku, jajko i twaróg. Całość krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożyć na ciasto rozwałkowane w blaszce. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie pokrojone na większe lub mniejsze kawałki. Pianka bezowa: białka ubić z cukrem na sztywną i lśniącą pianę. Rozsmarować na warstwie serowej i pokryć pozostałym ciastem: można zetrzeć na tarce lub rozerwać na małe kawałki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez godzinę. Gotowy wystudzić w lekko uchylonym piekarniku a następnie na kratce. Można posypać cukrem pudrem.
Wygląda po prostu idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń