piątek, 10 lipca 2015

Rogaliki drożdżowe z serem

4


Bardzo miękkie i puszyste mini rogaliki nadziane białym serem. Takim bardzo kruchym w kostce, nie wiaderkowym czy też kanapkowym. Napracowałam się przy nich ze względu na ich małe rozmiary ale warto było. Pasują do porannej kawy jak i do tej popołudniowej. Polecam. 

Rogaliki drożdżowe z serem

 Ciasto:
560 g mąki pszennej
10 g  suchych drożdży
350 ml mleka
2 jajka
75 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
80 g roztopionego masła

Nadzienie serowe:
400 g twarogu
2 żółtka
5 łyżek cukru z wanilią 

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
cukier puder

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać mleko, jajka, cukier i sól. Wymieszać łyżką a następnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pod koniec dodając płynne masło ( wyrabiać około 10 minut). Gotowe ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o bokach 18 x 35 cm i podzielić na 12 równych trójkątów ( razem 48 trójkątów o wąskiej podstawie i długich bokach ). Twaróg, żółtka oraz cukier umieścić w misce i rozetrzeć widelcem. Na szerszą część trójkąta nałożyć po łyżeczce nadzienia serowego i zwinąć w kierunku węższej części tak aby wierzchołek trójkąta znalazł się pod spodem rogalika. Zawinięte rogaliki ułożyć na dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez 15 minut. Gotowe wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. 

4 komentarze:

  1. mniam, rewelacja, musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cuuuuuuuuuuudne <3 oj, chętnie jednym zaopiekuję się ;D
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rogaliki były bardzo smaczne. Następnym razem mogę podzielić się nimi :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń