wtorek, 14 lipca 2015

Krówka na biszkopcie

0


Wygląda jak orzechowiec jednak smakuje zupełnie inaczej. Dwie warstwy biszkoptu o smaku toffi przełożone bitą śmietaną i udekorowane masą kajmakową z orzechami włoskimi. Całość bardzo lekka i smaczna. Nie za słodka. Do przepisu wprowadziłam małe zmiany a mianowicie zwiększyłam ilość bitej śmietany i usztywniłam ją żelatyną, dzięki czemu ciasto może postać trochę dłużej w temperaturze pokojowej. Na pewno zasmakuje każdemu kto lubi masę kajmakową. Na pewno powtórzę ten wypiek jeszcze nie raz. Polecam. 

Krówka na biszkopcie

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 budyń toffie
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki kakao
szczypta soli

Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody

Dodatkowo:
1/2 puszki masy kajmakowej
posiekane orzechy włoskie

Biszkopt: do miski przesiać mąkę, budyń, proszek do pieczenia, kakao i sól. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać małymi porcjami cukier a następnie żółtka. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki lub na małych obrotach miksera. Przelać do  kwadratowej blachy o wymiarach 23 x 23 cm i wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec przez 30 minut. Gotowy biszkopt ostudzić a następnie przekroić na dwie równe części.

Bita śmietana: żelatynę umieścić w małym garnuszku, zalać wodą i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia ( nie doprowadzać do wrzenia ) i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na samym końcu dodać żelatynę i całość krótko zmiksować na małych obrotach miksera. 

Składanie ciasta: jeden blat biszkoptu umieścić w tortownicy, na nim rozsmarować bitą śmietanę i nakryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić w kostkę. Ciasto lepiej smakuje kiedy ociepli się do temperatury pokojowej. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz