czwartek, 30 lipca 2015

Ciasto z rabarbarem i pianką

1


Kakaowy biszkopt z budyniem rabarbarowym i owocową pianką. Bardzo smaczne ciasto o pięknym zapachu. Bardzo podobne do kostki agrestowej którą kiedyś umieściłam na blogu. Budyń rabarbarowy to nic innego jak ugotowany rabarbar z dodatkiem budyniu waniliowego i galaretki truskawkowej. Całość ładnie tężeje bez konieczności użycia żelatyny. Do pianki wykorzystałam galaretkę o smaku owoców leśnych, ale równie dobrze można użyć innej np. o smaku jagodowym lub truskawkowym. Fale widoczne na zdjęciu Mnie zależało na kolorze wpadającym w róż i fiolet. Polecam. 

Ciasto z rabarbarem i pianką 

Biszkopt:
4 jajka
140 g drobnego cukru
100 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Suche składniki wymieszać i przesiać do miski. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając mieszania dodać w kilku porcjach cukier a następnie żółtka. Na koniec dodać suche składniki i całość delikatnie wymieszać do połączenia składników. Dno blachy o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do blachy, wyrównać i wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu. Piec przez 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić, usunąć z niego papier do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce do pieczenia.

Budyń rabarbarowy:
1 kg obranego rabarbaru
160 g cukru
16 g cukru wanilinowego
2 budynie waniliowe w proszku
1/2 szklanki wody
1 galaretka truskawkowa w proszku

Rabarbar pokroić na małe kawałki i umieścić w dużym garnku. Dodać cukier i zagotować. Gotować do czasu aż rabarbar całkowicie zmięknie i zacznie rozpadać się. Budynie wymieszać z wodą i przelać do gotującego się rabarbaru, cały czas mieszając energicznie do czasu zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę w proszku. Wymieszać dokładnie, aby galaretka całkowicie rozpuściła się. Gotowy budyń przełożyć na biszkopt, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Pianka owocowa:
500 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka w proszku
1 szklanka wrzątku

Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i krótko zmiksować do połączenia. Masę od razu przełożyć na budyń rabarbarowy i dokładnie rozsmarować (masa bardzo szybko tężeje). Można do tego użyć ozdobnej łopatki z ząbkami. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

1 komentarz: