piątek, 17 lipca 2015

Drożdżówki z budyniem, karmelizowanym rabarbarem i kruszonką

2


Drożdżowe bułeczki z budyniem waniliowym, karmelizowanym rabarbarem i kruszonką. Z dużą ilością wanilii. Nie przepadam za wypiekami z budyniem, ale te drożdżówki bardzo mi smakowały. Ich smak jest bardzo oryginalny i rzadko spotykany. Na pewno wszystkim zasmakują. Niestety ich przygotowanie zajmuje dużo czasu. Nadzienie składające się z budyniu i rabarbaru warto przygotować wcześniej np. rano lub dzień wcześniej. Ciasto i kruszonkę można przygotować popołudniu w czasie wolnym. Dzięki temu wszystko przygotujemy szybciej i sprawniej. Polecam. 

Drożdżówki z budyniem, karmelizowanym rabarbarem i kruszonką

Budyń waniliowy:
300 ml mleka
3 żółtka
50 g cukru z wanilią
20 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

Karmelizowany rabarbar:
400 g rabarbaru
100 g cukru z wanilią
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki wody

Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła
1 łyżeczka imbiru

Ciasto:
500 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
300 ml mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli
100 g roztopionego masła
1 jajko + 1 łyżka mleka

Budyń waniliowy: w małej misie zmiksować 100 ml mleka, cukier z wanilią, żółtka i obie mąki. Pozostałe 200 ml mleka zagotować w małym garnuszku, dodać zmiksowaną mieszankę i ponownie zagotować cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i dalej mieszać do powstania gęstego budyniu. Gotowy przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. 

Karmelizowany rabarbar: rabarbar pociąć na małe kawałki ( można bez obierania ). Na patelnie wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Następnie rozpuścić na małym ogniu bez mieszania. Gdy cukier rozpuści się zwiększyć moc palnika i dalej gotować do uzyskania karmelu o złotym kolorze. Rabarbar ostrożnie przełożyć na patelnię, posypać imbirem i dokładnie wymieszać. Gotować do czasu, aż całość zgęstnieje i sok puszczony przez rabarbar częściowo wyparuje. Odstawić do wystudzenia.

Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w misie i rozetrzeć między palcami do powstania kruszonki. 
   
Ciasto: mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać mleko, jajko, cukier, sól  i wymieszać łyżką. Wlać roztopione masło i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Przełożyć do miski oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Każdą z nich uformować w kulę i ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie dnem szklanki wykonać wgłębienie na środku każdej kuleczki drożdżowej ( głębokie, prawie do samej blachy ). Każde wgłębienie napełnić budyniem waniliowym a na nim ułożyć karmelizowany rabarbar. Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie hojnie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190º bez termoobiegu i piec na złoto przez 20-25 minut. Gotowe wystudzić na kratce.

źródło przepisu


2 komentarze: