Sezon na truskawki jeszcze trwa więc polecam sernik z białą czekoladą i truskawkami. Czerwone połówki truskawek pięknie prezentują się zatopione w śnieżnobiałym serniku. Sernik jest lekki, kremowy, z dużą ilością białej czekolady. Nie jestem jej miłośnikiem ale nie mogłam powstrzymać się przed upieczeniem tego sernika. Ciekawość zwyciężyła. Polecam każdemu kto lubi takie smaki.
Sernik z białą czekoladą i truskawkami
Składniki:
500 g twarogu
2 duże jajka
75 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 ml śmietany kremówki 36%
250 g białej czekolady
kilka świeżych truskawek
Kremówkę podgrzać na średnim ogniu do momentu wrzenia, zdjąć z ognia i dodać posiekaną białą czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej masy. W misie umieścić twaróg, jajka, cukier puder i ekstrakt z wanilii. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać (można zmiksować na małych obrotach miksera). Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę serową. Truskawki obrać, pokroić na połówki i ułożyć na masie serowej (można je lekko docisnąć). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC bez termoobiegu i piec przez godzinę (można również piec używając kąpieli wodnej). Gotowy sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami. Można posypać cukrem pudrem.
Ja serniki kocham, więc to zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń