niedziela, 17 stycznia 2016

Ciasto styropian z kokosem

2


Kolejne ciasto zwane sernikiem bez sera. Bardzo podobne do śmietanowca na kruchym cieście, który jest już jakiś czas na blogu. Ciasto styropian złożone jest z dwóch warstw kruchego ciasta i kokosowej masy jogurtowej, która po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu smakuje jak krucha masa serowa. Większość gości po skosztowaniu tego ciasta nawet nie zorientuje się, że nie ma w nim ani jednego grama sera. Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia po całkowitym stężeniu. Koniecznie posypane cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Długo zachowuje kruchość i świeżość. Polecam bardzo serdecznie. 

Ciasto styropian z kokosem 

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
200 g zimnego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Wszystkie składniki szybko zagnieść na elastyczne i jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki. Drugą część ciasta rozwałkować na dnie blaszki o wymiarach 25 x 30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i podpiec na złoto przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC bez termoobiegu. Na podpieczone ciasto wylać masę serową a na górę zetrzeć drugą część ciasta schłodzoną w zamrażarce. 

Masa jogurtowa:
5 białek
1 szklanka cukru
1 kg jogurtu greckiego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie w kilku porcjach dodać cukier i dokładnie zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i cały czas miksując dodać w kilku porcjach jogurt grecki. Na koniec dodać ekstrakt migdałowy, wiórki kokosowe i obie mąki. Całość krótko wymieszać do połączenia składników i przelać na podpieczone ciasto. Drugą część ciasta schłodzoną w zamrażarce zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i rozsypać na masie jogurtowej. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 60 minut. Gotowe ciasto stopniowo wystudzić, najpierw w zamkniętym piekarniku a następnie w lekko uchylonym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.


2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, wkrótce zrobię :)Jak piec to tylko z Twoim blogiem :) Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo za miłe słowa :) W sieci można znaleźć wiele wspaniałych blogów z bardzo ciekawymi przepisami. Trzeba mieć tylko dużo czasu na pieczenie i kogoś kto to wszystko zje :) Pozdrawiam

      Usuń