poniedziałek, 4 stycznia 2016

Pierniczki katarzynki

2


Tradycyjne pierniczki toruńskie, dekorowane czekoladą lub lukrem. Po upieczeniu są twarde i potrzebują kilku dni (tygodni) na to, aby zmiękły. W zależności od wilgotności jaka panuje w domu i na dworze. Swoje pierniczki upiekłam według bardzo popularnego przepisu, który można znaleźć na wielu blogach. Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe" autorstwa Barbary Bytnerowiczowej. Polecam bardzo serdecznie. 

Pierniczki katarzynki

Składniki:
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g płynnego miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
100 g cukru pudru
1 jajko

W misie umieścić płynny miód, przyprawę do piernika, kakao, cukier puder, jajko. Całość dokładnie wymieszać a następnie dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość  1 cm, podsypując mąką w razie konieczności. Za pomocą specjalnej foremki z ciasta wyciąć pierniczki, układając je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego pierniczka posmarować odrobiną wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec przez 10-15 minut w zależności od wielkości i grubości pierniczków. Gotowe wystudzić a następnie odłożyć w wilgotne miejsce na kilka dni, aby pierniczki zmiękły. Pierniczki można również schować do szczelnej puszki z kawałkami jabłek, które należy wymieniać co kilka dni. W ten sposób pierniczki zmiękną czerpiąc wilgoć z owoców. Gotowe pierniczki należy przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku. 

2 komentarze: