Małe kuleczki z ciasta drożdżowego o smaku serowym z dużą ilością wanilii. Bez nadzienia, całe pokryte cukrem lub lukrem. Na blogu są już pączki serowe przygotowane z serka homogenizowanego. Tym razem zapraszam na pączki z dodatkiem prawdziwego twarogu półtłustego. Uwielbiam je ze względu na ich słodki wygląd i smak. Z przepisu wyjdzie bardzo dużo pączków, które na pewno wszystkim zasmakują i znikną w ekspresowym tempie. Jeśli jakimś cudem zostanie kilka pączków, oczywiście można je zamrozić. Polecam.
Mini pączki serowe
Składniki:
500 g twarogu półtłustego
6 łyżek cukru
1 łyżka pasty z wanilii
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
290 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusy
Twaróg zmielić dwukrotnie a następnie umieścić w dużej misie. Dodać pozostałe składniki: cukier, pastę z wanilii, kwaśną śmietanę, jajka, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i spirytus. Całość dokładnie wymieszać lub miksować do połączenia składników. Z ciasta uformować kulki równej wielkości a następnie usmażyć w oleju rozgrzanym do 180ºC (pączki same będą obracały się w oleju podczas smażenia). Gotowe pączki o złoto brązowym kolorze odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na papierowy ręcznik kuchenny. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze lub lukrze.
Jakie puszyste i delikatne:)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne :) Pozdrawiam
UsuńWitam ile szt orientacyjne wychodzi tych pączków ? Serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Trudno powiedzieć ile dokładnie, ale na pewno dużo. To zależy od wielkości łyżki jaką użyjemy do nabierania ciasta. Pozdrawiam
Usuń