Szybki piernik, który można przygotować w ciągu godziny. Jest bardzo puszysty i wilgotny. Można go przełożyć ulubionymi powidłami np. śliwkowymi lub brzoskwiniowymi. Wierzch udekorowany polewą czekoladową i cukrowymi perełkami. Bardzo długo zachowuje świeżość. Wystarczy nakryć go szklanym kloszem od patery. Polecam bardzo serdecznie.
Piernik last minute
Ciasto:
200 g mąki pszennej
200 g drobnego cukru
1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
100 g masła
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
250 ml mleka
3 jajka
powidła śliwkowe
Do misy przesiać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wymieszać. W garnuszku roztopić masło i miód. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać i lekko wystudzić. Dodać jajka i mleko. Całość dokładnie wymieszać i przelać do miski z mąką. Za pomocą łyżki wymieszać do połączenia składników. Przelać do kwadratowej blachy o wymiarach 25x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec przez 30-40 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić, przekroić na dwa blaty i przełożyć ulubionymi powidłami. Wierzch udekorować polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
40 g miękkiego masła
2 łyżki mleka
Czekoladę, masło i mleko umieścić w garnuszku i cały czas mieszając rozpuścić na małym ogniu. Wymieszać dokładnie do powstania gładkiej i lśniącej polewy a następnie rozprowadzić na cieście i odstawić do zastygnięcia. Wierzch posypać cukrowymi perełkami.
0 komentarze:
Prześlij komentarz