wtorek, 12 stycznia 2016

Piegusek

0


Szybkie i bardzo smaczne ciasto, które zasmakuje każdemu. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste. Przypomina klasyczne ciasto biszkoptowe upieczone z białek. Różnica jednak tkwi w maku, który bardzo przyjemnie chrupie i szeleści między zębami przy każdym kęsie ciasta. I nie jest to tak uciążliwe jak jedzenie tradycyjnego makowca. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub posmarować ulubioną polewą. Ja zdecydowałam się na polewę przygotowaną z cukru pudru, kwaśnej śmietany i soku z cytryny. Idealnie komponuje się z ciastem tworząc delikatny i orzeźwiający smak. Polecam bardzo serdecznie. 

Piegusek

Ciasto:
6 białek
szczypta soli
80 g cukru pudru
80 g suchego maku
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g roztopionego masła
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Prostokątną blachę do babki o wymiarach 16cm x 8cm x 8cm nasmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W kilku porcjach dodać cukier i zmiksować. Do piany dodać suchy mak i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec wlać sok z cytryny i roztopione masło. Całość ponownie wymieszać łyżką, bardzo delikatnie do połączenia składników. Ciasto przelać do blaszki, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez 40 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudzić na kratce a następnie udekorować cukrem pudrem lub ulubioną polewą. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz