wtorek, 5 stycznia 2016

Orzechowe serca

2


Bardzo delikatne i puszyste. Oblane kawowym lub orzechowym lukrem. Udekorowane orzechami pekan. Najlepsze jakie ostatnio robiłam i jadłam. Uwielbiam je za wygląd i orzechowy smak. Idealnie nadają się na prezent. Będą pięknie wyglądały zawinięte w celofan, przewiązany złotą lub czerwoną wstążką. Takie jadalne prezenty domowej roboty są ostatnio bardzo popularne. A ile radości mogą sprawić. Polecam bardzo serdecznie. 

Orzechowe serca


Ciasto:
100 g miodu
100 g golden syrup
50 g brązowego cukru
200 g mielonych migdałów
100 g mąki pszennej
15 g przyprawy korzennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 duże jajko
100 g orzechów włoskich

W garnuszku umieścić miód, golden syrup i brązowy cukier. Roztopić na małym ogniu a następnie odstawić do wystudzenia. W misie wymieszać mielone migdały, mąkę pszenną, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną. Dodać jajko i wystudzoną płynną mieszankę miodową. Całość krótko zmiksować do połączenia składników. Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki i dodać do ciasta. Krótko wymieszać, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 7 cm, podsypując mąką w razie konieczności. Niewielką foremką w kształcie serca wyciąć z ciasta serduszka i ułożyć je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec przez 10 minut. Gotowe odstawić do wystudzenia a następnie polać lukrem i udekorować orzechami pekan. 

Orzechowy lukier:
2 szklanki cukru pudru
kilka łyżeczek likieru orzechowego 
kilka orzechów pekan

W miseczce rozetrzeć cukier puder z likierem orzechowym do powstania bardzo gęstego lukru. Jego gęstość regulować, dodając większą lub mniejszą ilość cukru pudru i likieru. Wierzch każdego pierniczka posmarować lukrem i udekorować połówkami orzechów. Przechowywać w szczelnym pojemniku. 

2 komentarze: