Ciasto migdałowe z dodatkiem puree jabłkowego, dzięki któremu ciasto jest bardzo wilgotne i długo zachowuje świeżość. Zdecydowanie jest to najłatwiejsze ciasto, jakie do tej pory robiłam. I zapewniam, że jest bardzo dobre. Przepis autorstwa Nigelli Lawson. Polecam bardzo serdecznie.
Migdałowe ciasto z jabłkami
Puree jabłkowe:
2 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i umieścić na patelni. Dodać cukier, sok z cytryny i podprażyć przez kilka minut do miękkości. Wystudzić a następnie zmielić blenderem.
Ciasto:
4 jajka
165 g zmielonych migdałów
120 g drobnego cukru
2 łyżki soku z cytryny
25 g płatków migdałowych
Małą prostokątną blachę o wymiarach 20x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W blenderze lub malakserze umieścić puree jabłkowe, mielone migdały, jajka, cukier i sok z cytryny. Całość krótko zmiksować lub wymieszać do połączenia składników. Masę przelać do blachy, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec na złoto przez 35 minut. Gotowe ciasto wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.
Brzmi naprawdę ciekawie, chyba wkrótce wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń