niedziela, 24 stycznia 2016

Pączki-najlepsze

0


Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami a ja w dalszym ciągu mam problemy z internetem. Ciężko piec i prowadzić bloga bez internetu a ostatnio częściej go nie ma niż jest. Mam nadzieję, że wkrótce problem się skończy i będę mogła częściej dodawać nowe przepisy na bloga. Dzisiaj zapraszam na pyszne pączki z dżemem morelowym, lukrem i posypką orzechową. Przepis sprawdzony przeze mnie wielokrotnie i na pewno nie zawiedzie. Polecam bardzo serdecznie. 

Pączki z dżemem

Ciasto:
600 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
3 małe jajka
70 g cukru z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki rumu
250 ml letniego mleka
100 g roztopionego masła

Dodatkowo:
ulubiona konfitura
lukier
orzeszki 

Do dużej misy przesiać mąkę, dodać suche drożdże i wymieszać. Dodać pozostałe składniki: jajka, cukier, sól, rum, mleko i krótko wymieszać. Na koniec dodać płynne masło i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do misy oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Szklanką o średnicy 6 cm wykroić z ciasta krążki, ułożyć na blacie wysypanym mąką, nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto smażyć z obu stron na złoto w oleju rozgrzanym do 180ºC (można sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku). Gotowe pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym a następnie za pomocą rękawa cukierniczego nadziać ulubioną konfiturą. Wierzch polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami. 



0 komentarze:

Prześlij komentarz