piątek, 8 stycznia 2016

Kruche z brzoskwiniami i pianką

1


Delikatne i bardzo kruche ciasto przełożone puszystą pianką z kawałkami owoców. Bardzo długo zachowuje świeżość i kruchość. Zawszę piekę to ciasto z mrożonymi malinami lub brzoskwiniami z puszki. Takie smaki najbardziej lubię. Ciasto można przygotować już kilka dni wcześniej i zamrozić. Pianka to nic innego jak ubite białka z dodatkiem oleju i budyniu w proszku. Ciasto jest bardzo popularne a przepis na nie można znaleźć na wielu blogach. Ja swój znalazłam na blogu mojewypieki.com. Polecam bardzo serdecznie. 

Kruche z brzoskwiniami i pianką

Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze do powstania kruchego i jednolitego ciasta. Podzielić na dwie równe części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Obie części zetrzeć na tarce. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć na dno blachy, lekko uklepać i podpiec na złoto przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC bez termoobiegu. Gotowe ciasto wystudzić i przygotować piankę. 

Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
80 g budyniu waniliowego w proszku
1/2 szklanki oleju
1 puszka brzoskwiń w syropie

Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając mieszania dodać  w kilku porcjach drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Dodać budyń w proszku  i dokładnie zmiksować.  Na koniec wlać olej i delikatnie wymieszać do połączenia składników.  Masę przełożyć na podpieczony spód i równo rozsmarować po całej jego powierzchni. Brzoskwinie pokroić w kostkę i ułożyć na piance. Wierzch posypać resztą startego ciasta i całość stawić do piekarnika nagrzanego  do 190ºC bez termoobiegu. Piec na złoto przez 30-40 minut. Gotowe ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. 

1 komentarz: