niedziela, 31 stycznia 2016

Pączki z maślanym kremem budyniowym

0


Bardzo delikatne i puszyste pączki, nadziane maślanym kremem budyniowym, takim jak w karpatce. Posypane dużą ilością cukru pudru. Jak każde pączki najlepiej smakują na ciepło. Nie ograniczając się zjadłam trzy pączki, jeden po drugim. Ich smak wynagrodził mi każdą kalorię i dodatkowe centymetry w pasie. W końcu trwa karnawał a tłusty czwartek coraz bliżej. Zwykle pączki piekę tylko w tym okresie, więc postanowiłam się nie ograniczać w ich jedzeniu. Te pączki są moją wariacją na temat bomboloni czyli włoskich pączków z kremem budyniowym. Nie przepadam za budyniem, więc gdzie tylko mogę, dodaję do niego dużą ilość masła. Polecam bardzo serdecznie. 

Pączki z maślanym kremem budyniowym

Ciasto:
600 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży
3 małe jajka
70 g cukru z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki rumu
250 ml letniego mleka
100 g roztopionego masła

Do dużej misy przesiać mąkę, dodać suche drożdże i wymieszać. Dodać pozostałe składniki: jajka, cukier, sól, rum, mleko i krótko wymieszać. Na koniec dodać płynne masło i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do misy oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Szklanką o średnicy 6 cm wykroić z ciasta krążki, ułożyć na blacie wysypanym mąką, nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto smażyć z obu stron na złoto w oleju rozgrzanym do 180ºC (można sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku). Gotowe pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym a następnie za pomocą rękawa cukierniczego nadziać kremem budyniowym.

Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
250 g miękkiego masła

Krem: w garnku umieścić dwie szklanki mleka, cukier i zagotować. Do pozostałej szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Całość dokładnie wymieszać i wlać do garnka z gotującym się mlekiem. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać do otrzymania gęstego budyniu. Gotowy zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Po tym czasie w misie utrzeć miękkie masło na jasną masę. Nie przerywając miksowania małymi porcjami dodać zimny budyń, miksując dokładnie po każdej jednej dodanej porcji, tak aby otrzymać gęsty i jednolity krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego ze specjalną tylką do nadziewania i napełnić pączki. Wierzch każdego pączka posypać cukrem pudrem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz