Przepyszny kremowy sernik z delikatnym i puszystym musem żurawinowym. W wersji zimowej. Sernik pieczony w kąpieli wodnej równo rośnie i nie opada. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje przetarcie podgotowanej żurawiny przez sitko w celu uzyskania gładkiego owocowego puree, bez pestek i skórek. Z przepisu wychodzi dość spora ilość owocowego puree, więc połowę zamroziłam a resztę wykorzystałam do przygotowania musu żurawinowego. Jego słodycz można regulować poprzez dodanie większej lub mniejszej ilości cukru pudru. W zależności od własnych upodobań smakowych. Polecam bardzo serdecznie.
Sernik z musem żurawinowym
Masa serowa:
500 g twarogu
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii
3 łyżki mąki pszennej
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie i krótko zmiksować do ich połączenia. Przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC bez termoobiegu. Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Sernik piec w kąpieli wodnej przez 45 minut. Gotowy odstawić do wystudzenia.
Mus żurawinowy:
300 g świeżej lub mrożonej żurawiny
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki wody
300 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
W garnuszku umieścić żurawinę, sok z cytryny i cukier. Całość wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10-15 minut, aż żurawina zmięknie i popęka. Za pomocą blendera zmiksować a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek. Żelatynę zalać wodą do pokrycia i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia. Lekko przestudzić, przelać do puree żurawinowego i dokładnie wymieszać. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać puree żurawinowe i całość delikatnie wymieszać do połączenia składników i uzyskania gładkiego i jednolitego musu. Przełożyć na sernik i równo rozprowadzić po całej jego powierzchni. Wstawić do lodówki na całą noc. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
0 komentarze:
Prześlij komentarz