wtorek, 5 stycznia 2016

Kokosowy sernik królewski

0

 

Uwielbiam sernik królewski. Niedawno odkryłam jego wersję kokosową, więc postanowiłam ją wypróbować. Sernik wyszedł przepyszny. Tradycyjne kruche ciasto czekoladowe z wilgotną a zarazem kruchą masą serową z dodatkiem wiórków kokosowych i likieru kokosowego. Bardzo lubię ciasta o smaku kokosowym, więc mogę zaświadczyć, że zasmakuje ono każdemu kto lubi takie smaki. Polecam bardzo serdecznie. 

Kokosowy sernik królewski

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka smalcu
1 żółtko
3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 i 1/2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Obie części zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę startego ciasta wyłożyć na dno blachy, lekko przyklepać i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC bez termoobiegu.  Na podpieczony spód wylać masę serową i pokryć drugą połową startego ciasta. 


Masa serowa:

100 g miękkiego masła
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
1 kg zmielonego twarogu półtłustego
5 jajek
250 ml śmietanki kokosowej
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka likieru kokosowego

Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodać w kilku porcjach twaróg. Dodać jajka, miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Na koniec dodać śmietankę kokosową, wiórki kokosowe, likier kokosowy, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Całość krótko zmiksować do połączenia składników.  Masę serową wylać na podpieczony spód a jej wierzch pokryć drugą połową startego ciasta.  Piec przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160ºC bez termoobiegu. Gotowy sernik studzić przez  20 minut w zamkniętym piekarniku, następnie w lekko uchylonym. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.   





0 komentarze:

Prześlij komentarz