środa, 30 lipca 2014

Angel Food Cake

1


Ponownie na blogu ale tym razem przygotowane inną metodą niż poprzednio. Uwielbiam to ciasto ze względu na niebanalny smak i konsystencję. Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub udekorować kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Ciasto pięknie ozdobione sprawdzi się nawet jako tort urodzinowy. Polecam. 

Angel Food Cake

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka białek
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka winianu potasu ( cream of tartar )- można pominąć

Dodatkowo:
125 ml śmietany kremówki 36%
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki cukru i przesiać do miski. W osobnej dużej misie umieścić białka. Na średnich obrotach miksera miksować przez 60 sekund do spienienia się białek. Dodać sól i sok z cytryny. Zwiększyć obroty miksera i ubić na prawie sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i małymi porcjami dosypać resztę cukru. Zmiksować  przez chwilę do uzyskania gładkiej i sztywnej piany. Małymi porcjami dodać przesianą mąkę i cukier, wymieszać dokładnie łyżką po każdej dodanej partii. Masę przełożyć do średniej wielkości formy na babkę lub do keksówki ( suchej i bez papieru do pieczenia ) i kilka razy przeciąć ciasto nożem aby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. Wierzch wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180ºC przez 45 min. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Po upieczeniu można sprawdzić czy ciasto jest gotowe wbijając w jego środek patyczek który musi pozostać suchy po wyjęciu. Ciasto wyjąć z piekarnika i w formie postawić na kratce do góry dnem. Po całkowitym wystudzeniu delikatnie postukać w formę i wyjąć z niej ciasto. Podawać oprószone cukrem pudrem lub udekorowane kremem: śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem mascarpone. Do masy można dodać barwniki spożywcze.

1 komentarz: