piątek, 18 lipca 2014

Drożdżowe ślimaczki z makiem

1


Kolejny pomysł na wykorzystanie masy makowej. Drożdżówki bardzo smaczne o ciekawym wzorze przypominającym ślimaka. Bardzo proste. Polecam.

Ślimaczki drożdżowe z makiem

Składniki:
450 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
180 ml mleka
2 jajka
60 g masła 
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
masa makowa kupna lub domowej roboty
1 jajko roztrzepane 
lukier do dekoracji

W dużej misce mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt o wielkości 25 x 30 cm. Na cieście rozsmarować masę makową, następnie całość zawinąć jak roladę. Całość pokroić w 2 cm plastry i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między każdym kawałkiem. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Gotowe  posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C bez termoobiegu. Piec przez około 20 minut do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce i polukrować. 


1 komentarz: