czwartek, 17 lipca 2014

Drożdżówki z truskawkami

1


Najlepsze drożdżówki domowej roboty jakie kiedykolwiek w życiu jadłam. Z surowym ciastem bardzo fajnie się pracuje. Nie ma najmniejszego problemu z formowaniem drożdżówek. Ciasto przed pieczeniem i po upieczeniu jest bardzo puszyste i delikatne. Całe szczęście że znalazłam ten przepis w internecie. Od dziś jest to mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Polecam bardzo serdecznie.

Drożdżówki z truskawkami

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
14 g suchych drożdży 
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
300 ml mleka
100 g masła

Kruszonka:
50 g zimnego masła
50 g cukru
100 g mąki

Dodatkowo:
świeże truskawki
1 jajko roztrzepane
lukier

W dużej misce wymieszać mąkę z suchymi drożdżami. Mleko lekko podgrzać i wlać do mąki. Dodać resztę składników oprócz masła. Za pomocą miksera z hakiem lub ręką wyrobić ciasto, na samym końcu dodając roztopione i przestudzone masło. Dalej wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i rozwałkować na kwadrat o grubości 1 cm. Gdyby ciasto było za bardzo klejące można dodatkowo podsypać mąką. Następnie całość podzielić na mniejsze kwadraty o wymiarach 12 x 12 cm. Na każdym kawałku po przekątnej ułożyć 3 truskawki, przeciwległe brzegi złożyć i zlepić na środku. Drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką ( wszystkie składniki wymieszać i przetrzeć między palcami aż powstanie kruszonka ). Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec do złotego koloru przez około 20 minut. Studzić na blacie kuchennym, jeszcze lekko ciepłe polukrować. 


1 komentarz:

  1. Mniam jeszcze z truskawkami, uwielbiam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń