czwartek, 10 lipca 2014

Biszkopt kakaowy

0


Biszkopt kakaowy idealny do tortów. Bardzo dobrze ubita piana z białek i ostrożnie wymieszana z mąką i kakao sprawia że po upieczeniu pozostaje puszysty i delikatny. Nie trzeba go dodatkowo nasączać. Równo rośnie i nie opada dzięki zrzuceniu blachy z ciastem na podłogę zaraz po wyjęciu z piekarnika. Polecam bardzo serdecznie,

Biszkopt kakaowy 

Biszkopt: 
5 jajek ( osobno białka i żółtka )
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao

W dużej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec dodać małymi porcjami cukier i cały czas miksować aż powstanie gładka i lśniąca masa. Nie przerywając mieszania dodać żółtka, miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Na sam koniec dodać przesianą mąkę i kakao. Za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy ( średnica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia ) i wstawić do piekarnika nagrzanego  do 160 stopni C bez termoobiegu. Piec około 45 min lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu blachę z ciastem wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości 60 cm. Następnie stawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie boki biszkoptu oddzielić nożem od tortownicy, wyjąć biszkopt i przekroić na równe części. 


źródło przepisu

0 komentarze:

Prześlij komentarz