Ostatnio chodziła mi po głowie rolada makowa ale ze względu na fakt że kojarzy mi się ona ze świętami zdecydowałam się jednak upiec drożdżówki z makiem. I muszę przyznać że był to strzał w dziesiątkę. Delikatne i puszyste ciasto przełożone masą makową która jest bardzo aromatyczna i słodka. Nic nie zastąpi moich ulubionych Rogali Marcińskich z białym makiem jednak te drożdżówki są naprawdę bardzo dobre i polecam je każdemu.
Drożdżówki z makiem
Składniki:
75 g masła
70 g cukru
szczypta soli
250 ml mleka
12 g suchych drożdży
500 g mąki pszennej
Dodatkowo:
1 jajko
masa makowa domowej roboty lub kupna
lukier do dekoracji
W małym garnuszku roztopić masło, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury. W dużej misce wymieszać mąkę z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrobić ciasto aby usunąć z niego pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 50 cm. Na wierzchu rozsmarować nadzienie z masy makowej, zawinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na małe 4 cm kawałki. Za pomocą drewnianej łyżki wzdłuż każdego kawałka zrobić na środku małe wgłębienie tak aby boki ciasta lekko podniosły się. Następnie ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (bez termoobiegu). Piec około 10 minut do momentu aż drożdżówki ładnie urosną i zezłocą się. Studzić na kratce i jeszcze ciepłe polukrować.
Wyglądają idealnie!! :)
OdpowiedzUsuńPiękne:D też mi się kojarzy ze świętami. Aaale w lecie zawsze tęsknie za tym czasem więc odrobina świąt nie zaszkodzi:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
OdpowiedzUsuń