Puszysty biszkopt maślany przykryty delikatnym kremem bawarskim o smaku waniliowym. Na wierzchu galaretka ze Sprite'a a w niej zatopione truskawki. Całość wygląda bardzo apetycznie. Pierwsze ciasto przygotowałam według oryginalnego przepisu z winną galaretką. Drugie postanowiłam zrobić ze słodką galaretką która według mnie pasuje bardziej niż wino które jest dosyć mocno wyczuwalne i dominuje nad kremem który powinien być na pierwszym miejscu i grać główną rolę. Polecam wypróbować obie wersje i sami zdecydujcie która bardziej wam smakuje.
Ciasto z kremem bawarskim i galaretką ze Sprite'a
Biszkopt:
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
50 g roztopionego masła
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i zmiksować aż powstanie gładka i lśniąca masa. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i roztopione masło. Za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec około 20 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika i wystudzić (nie zdejmując obręczy z tortownicy).
Krem bawarski:
5 żółtek
100 g cukru
500 ml mleka
ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki pasty z wanilii
20 g żelatyny
500 ml zimnej kremówki 36 %
W małej misce zmiksować żółtka z cukrem. W garnuszku podgrzać mleko z wanilią. Gdy mleko się zagotuje zdjąć z ognia. Do żółtek dodać 10 łyżek gorącego mleka, cały czas mieszając. Następnie przelać masę do reszty mleka w garnuszku i wymieszać. Przelać do czystej miski szklanej lub metalowej i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Odlać 1/2 szklanki masy i wymieszać ją z żelatyną. Dodać do reszty masy która znajduje się nad kąpielą wodną i podgrzać około 8 minut, cały czas mieszając aby żelatyna się dobrze rozpuściła a masa pozostała płynna (nie może dojść do ścięcia się masy i jej przywierania do miski). Zdjąć z kąpieli wodnej i natychmiast umieścić w zlewie z zimną wodą lub z kostkami lodu. Szybko ochłodzić masę co jakiś czas mieszając. Wstawić do lodówki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, a następnie dodać do zimnej już masy wyciągniętej z lodówki. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe wylać na biszkopt znajdujący się w tortownicy i wstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia.
Galaretka ze Sprite'a:
500 ml Sprite'a
3 łyżeczki żelatyny
kilka truskawek
Żelatynę całkowicie rozpuścić podgrzewając ją z 1/2 szklanki Sprite'a a następnie przelać do reszty Sprite'a i odstawić. Truskawki obrać i pokroić na cienkie plasterki . Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na krem bawarski. Na wierzchu umieścić plasterki truskawek, lekko wciskając je w galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce bez nakrycia. Kroić ostrym nożem.
Zaciekawiła mnie bardzo ta galaretka! Uwielbiam krem bawarski :)
OdpowiedzUsuńpyszności:) świetnie ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :) pozdrawiam
UsuńWygląda wspaniale, te truskawki w przezroczystej galaretce zdecydowanie przyciągają wzrok :)
OdpowiedzUsuń