czwartek, 31 lipca 2014

Domowa frużelina

0


Frużelina czyli owoce w żelu. Najlepszy i najprostszy dodatek do ciast i deserów. Jest naprawdę bardzo smaczna. Konsystencją przypomina kisiel, dodatkowo gęstnieje po odstaniu w lodówce. Można ją przygotować praktycznie ze wszystkiego co łączy się z żelatyną. Ja swoją przygotowałam z malin i borówki amerykańskiej. 

Domowa frużelina

Składniki: 
250 g owoców, świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać owoce z cukrem i podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru.  Dodać sok z cytryny, mąkę z wodą, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Przechowywać do kilku dni w lodówce.

0 komentarze:

Prześlij komentarz