Frużelina czyli owoce w żelu. Najlepszy i najprostszy dodatek do ciast i deserów. Jest naprawdę bardzo smaczna. Konsystencją przypomina kisiel, dodatkowo gęstnieje po odstaniu w lodówce. Można ją przygotować praktycznie ze wszystkiego co łączy się z żelatyną. Ja swoją przygotowałam z malin i borówki amerykańskiej.
Domowa frużelina
Składniki:
250 g owoców, świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać owoce z cukrem i podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodać sok z cytryny, mąkę z wodą, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz