wtorek, 8 lipca 2014

Ulubione naleśniki

1


Moje ulubione naleśniki w najprostszej postaci jaka może być z podstawowych składników. Pęcherzyki powietrza znajdujące się w cieście sprawiły że po usmażeniu wyszły bardzo puszyste. Wyglądem trochę przypominają amerykańskie pancakes. Najlepsze z bitą śmietaną i owocami.

Ulubione naleśniki

Składniki:
3 jajka
szczypta soli
2 szklanki mąki
2 1/2 szklanki mleka
16 g cukru waniliowego
odrobina wody gazowanej

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Gęstość ciasta należy regulować większą lub mniejszą ilością mleka i mąki. Konsystencja ciasta musi pozostać lekko gęsta i lejąca. Patelnie bardzo mocno rozgrzać z niewielką ilością oleju. Dużą głęboką łyżką ( np nabierką do zupy ) nabrać ciasto i wylać równo na całej powierzchni patelni. Smażyć z obu stron do zarumienia i przełożyć na talerz. Z resztą ciasta postąpić tak samo aż do jego wyczerpania. Podawać z ulubionymi dodatkami np z dżemem, owocami, bitą śmietaną lub serem. 

1 komentarz:

  1. Tak właśnie podejrzewałam, że mogą to być pancakes. Jak na naleśniki, są bardzo puszyste. Niemniej - nie wątpię w ich wspaniały smak, a i puszystość to bynajmniej nie wada! Każdy chyba ma swój własny rodzinny przepis na naleśniki, i to dla mnie poniekąd i piękne :)

    OdpowiedzUsuń