sobota, 5 lipca 2014

Puszysty biszkopt

0


Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Równo rośnie i nie opada. Idealny do ciast z kremem i tortów. Jest bardzo miękki i wilgotny dlatego nie trzeba go dodatkowo ponczować. 

Puszysty biszkopt

Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Nie przerywając miksowania dodać jajka, mieszając dokładnie po każdym jednym dodanym. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C bez termoobiegu. Piec przez 30 minut lub do tzw suchego patyczka. Gotowe przestudzić  na blacie kuchennym a następnie wyjąć z tortownicy i odłożyć do całkowitego wystygnięcia. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz