poniedziałek, 7 lipca 2014

Ciasto z kremem, galaretką i truskawkami

0


W internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na tego typu ciasta. Nie wszystkie jednak smakują tak dobrze jak to. Waniliowy krem budyniowy o dosyć zwartej konsystencji jednak w połączeniu z miękkim biszkoptem i truskawkami tworzy fajny świeży i lekki deser. W sam raz na spotkanie ze znajomymi w letnie popołudnie. 

Ciasto z kremem, galaretką i truskawkami 

Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Krem:
2 jajka
1 1/2 szklanki mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
70 g miękkiego masła

Dodatkowo:
obrane świeże truskawki
1 galaretka truskawkowa
400 ml wrzącej wody

Biszkopt: dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Nie przerywając miksowania dodać jajka, mieszając dokładnie po każdym jednym dodanym. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C bez termoobiegu. Piec przez 30 minut lub do tzw suchego patyczka. Gotowe przestudzić  na blacie kuchennym a następnie wyjąć z tortownicy i odłożyć do całkowitego wystygnięcia.

Krem: w garnuszku zagotować szklankę mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko umieścić w misce, zmiksować z jajkami i mąkami a następnie wlać na gotujące się mleko. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać do momentu aż masa zgęstnieje i powstanie bardzo gesty budyń. Gotowy przełożyć na miseczki i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło ubić na puszystą masę i nie przerywając miksowania małymi porcjami dodać zimny budyń. Całość zmiksować na gładki i jednolity krem. 

Galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Biszkopt ponownie umieścić w tortownicy. Na jego wierzchu wyłożyć równo krem, a następnie połówki truskawek. Całość zalać tężejąca galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Do czasu podania przechowywać w lodówce. 


0 komentarze:

Prześlij komentarz