czwartek, 10 lipca 2014

Tort stracciatella

1

 

Trzy warstwy biszkoptu kakaowego przełożone kremem z serka mascarpone i malinami. Biszkopt jest bardzo miękki dlatego nie trzeba go dodatkowo nasączać. Dekoracja z wiórków czekoladowych wzmacnia czekoladowy smak tortu. Idealny na każdą okazje. 

 Tort stracciatella

Biszkopt: 
5 jajek ( osobno białka i żółtka )
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao

Krem:
500 ml kremówki 36%
500 g serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo: 
wiórki z gorzkiej czekolady
maliny

Biszkopt: w dużej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec dodać małymi porcjami cukier i cały czas miksować aż powstanie gładka i lśniąca masa. Nie przerywając mieszania dodać żółtka, miksując dokładnie po każdym jednym dodanym. Na sam koniec dodać przesianą mąkę i kakao. Za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy ( średnica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia ) i wstawić do piekarnika nagrzanego  do 160 stopni C bez termoobiegu. Piec około 45 min lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu blachę z ciastem wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości 60 cm. Następnie stawić do wyłączonego i uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie boki biszkoptu oddzielić nożem od tortownicy, wyjąć biszkopt i przekroić na 3 równe części. 

Krem: w dużej misce ubić na sztywno zimną kremówkę, pod koniec dodając szklankę cukru pudru. Na sam koniec dodać serek mascarpone i całość zmiksować na gładką i jednolitą masę. Krem podzielić na dwie mniejsze części do przełożenia biszkoptu i jedną większą do dekoracji boków i góry tortu.

Całość: Na dużym talerzu ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować go kremem i przykryć malinami. Następnie ułożyć drugi blat ciasta i ponownie posmarować kremem i przykryć malinami. Na samej górze  ułożyć ostatni blat ciasta i jego wierzch oraz boki całego tortu posmarować kremem aby zakryć ciemny biszkopt. Resztę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką do dekoracji. Na samej górze tortu wycisnąć ozdobne kwiatki i ułożyć maliny. Boki tortu udekorować wiórkami z czekolady przyklejając je do kremu. Tort wstawić do lodówki aby dobrze się schłodził do czasu podania. 


1 komentarz:

  1. JEJUSKUUUUU!!!!!!! ALEZ WYGLADA!!!!!!SLINKA CIECZE!!!
    KASIA

    OdpowiedzUsuń