Najsmaczniejsza babka marmurkowa jaką ostatnio jadłam. Jest niesamowicie wilgotna i puszysta. Pięknie rośnie i nie opada. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Po prostu babka idealna.
Babka na oleju siostry Anastazji
Składniki:
150 g mąki pszennej
4 jajka
170 g cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
W dużej misce ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i dalej mieszać aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość zmiksować do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Okrągłą formę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jasne ciasto przelać na dno formy a na wierzch nałożyć ciemne ciasto. Obie warstwy lekko zamieszać, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach C bez termoobiegu około 45 minut. Po upieczeniu babkę studzić w farmie przez 10 minut a następnie wyjąć z formy i studzić na kratce. Wystudzoną posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Taka klasyczna :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńczy mozna upiec ta babke z termoobiegiem
OdpowiedzUsuńMożna ale piekąc z termoobiegiem należy zmniejszyć temperaturę do 160°C a czas pieczenia najlepiej dostosować od mocy własnego piekarnika. Z reguły ciasta pieką się szybciej z funkcją termoobiegu i każdy piekarnik grzeje inaczej. Pozdrawiam.
Usuńjest pyszna :) robię ją już odkąd został wydany przepis i polecam. szybka tania i przepyszna :) dodaję czasem olejek migdałowy. Pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuńPyszna babka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis
Pozdrawiam :)
Cieszę się bardzo, że smakowała :) Pozdrawiam
UsuńSuper przepis. Mój mąż i syn uwielbiają tą babkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.